Milyen fát használjunk

Fontos, hogy mindig száraz, lehetőleg keményfával tüzeljünk (tölgy, gyertyán, bükk, akác)!

A fa igen tiszta és környezetkímélő tüzelőanyag. A legjobb égés és optimális hatásfok eléréséhez elvileg legalább 2 éve vágott, szellős, csapadéktól mentes helyen tárolt fát használjunk. A frissen vágott és vásárolt fa nedvességtartalma 60-70% is lehet, így fennáll a veszélye a szurok és a kátrányképződésnek a kéményben, kályhában egyaránt. Ez rendkívül káros és kellemetlen állapot, igyekezzünk az említett javaslatokkal elkerülni ezt. A légszáraz fa nedvességtartalma kb. 12-20%!

Ez az elv, de helyhiány miatt sokan nem tudják megtenni. De! Ha egy mód van rá, sose vásároljunk fát szezon közben, azonnali fűtési szándékkal. Legalább nyárelőn vegyük meg a következő idényre szánt fát. Ne használjunk (bármilyen kézenfekvő is az!) enyves, ragasztott bútorlapokat, mert erőteljesen kormoznak, és rongálják a kályha falazatát, amivel csökkentik annak élettartamát.

A fabrikett használható cserépkályhában is. Mivel szinte tökéletesen száraz, lényegesen kevesebb kell belőle, mint a hasított fából, ami jelentős árbeli különbségét ellensúlyozhatja.

Cím: Győr, Kölcsey u. 14.
E-mail: kissg.gyor@gmail.com;
Mobil: +36 30 / 2 141 815

Bemutatkozás

Győrben élő kályhás vagyok, mestervizsgával rendelkezem. Munkám során a vevő igényeihez igazodó, egyedi és egyéni elvárásokat teljesítő fűtőberendezéseket (cserépkályha, kemence, téglakályha, kandalló, takaréktűzhely) készítek.

Bővebben ...