A cserépkályha üzemeltetése

A tűztérbe betesszük a papírt, rá gúlaalakban a gyújtóst (ha gyújtóskockát használunk, akkor közé dugjuk), majd köré a hasábfákat és begyújtunk.

Az ajtón lévő huzatszabályzókat teljesen ki kell nyitni, ha van, akkor a hamuajtót is. Ha a gyújtós lángra kapott, a tűztér ajtó becsukható (az erős tűz kialakulásáig esetleg keskeny rés hagyható). A tökéletes égéshez ugyanis elegendő levegőt kell a tűztérbe juttatni (nem jó, ha csak pislákol a tűz, éppen hogy csak ég a fa).

A berakott fának 1-1,5 óra alatt intenzíven el kell égnie. Ezt követően a kályhaajtót, hamuajtót légmentesen bezárjuk, a levegőszabályzó nyílásokat teljesen elzárjuk, így a kémény felé szinte megszűnik a hőáramlás. Ezután órákon át sugározza a meleget a szobába a fokozatosan átforrósodó, nagytömegű kályhánk, melynek hőleadását a tűztérben tartósan megmaradó parázs belülről folyamatosan segíti.

Fontos! A kályhaajtót bezárni csak akkor szabad, ha a fa lánggal már sehol sem ég, kizárólag kékes izzással körülvett parázs van a tűztérben. Kályhánk az ajtó bezárása után kezd el igazán ,,dolgozni".

Egyszerre (tűztér és kályhanagyságtól függően) 5-10 kg tűzifát égetünk el a kályha felfűtéséhez (fabrikett esetén ez kb. a fele!).

Minden cserépkályha csak egy bizonyos hőmennyiséget képes magába szívni, eltárolni, majd a környezetébe kisugározni. Hiába tüzelünk el kályhánkban akár óránként újabb és újabb adag tűzifát, nem fog jobban fűteni!

Cím: Győr, Kölcsey u. 14.
E-mail: kissg.gyor@gmail.com;
Mobil: +36 30 / 2 141 815

Bemutatkozás

Győrben élő kályhás vagyok, mestervizsgával rendelkezem. Munkám során a vevő igényeihez igazodó, egyedi és egyéni elvárásokat teljesítő fűtőberendezéseket (cserépkályha, kemence, téglakályha, kandalló, takaréktűzhely) készítek.

Bővebben ...