A cserépkályha kifűtése, szárítófűtése

Az építés során az új kályhában sok víz kerül, ezt kell ilyenkor a kályhatestből eltávolítani – méghozzá fokozatosan. A kifűtés során a víz a kéményen keresztül, gőz formájában távozik! Ezért nagyon fontos, hogy a száradás alatt a szellőző nyílások, illetve ha lehet, az ajtó(k) a mindig nyitva legyen(ek)! Az ajtó teljes bezárása megakadályozza a huzatot, a felhalmozódó gőzök nem tudnak távozni, és a fugák kitágulnak, megnyílnak!

A szárító fűtést a kályha felépítése után meg lehet kezdeni. A teljes kifűtés időtartama kb. 3 hét. Ezt abban az esetben, ha a kályha fűtési szezonban készül, be kell tartani!!!!!

A kifűtés menete:

Az első begyújtások előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót levéve, a kéményben égessünk el megfelelő mennyiségű papírt. A cél a kémény átmelegítése – azaz, ne elégedjünk meg azzal, hogy ellobbant egy-két lapocska, hanem égessünk el komolyabb mennyiséget annak érdekében, hogy ne következzék be visszafüstölés.

Miért?

A kémény ugyanis egyfajta szelep a benti, ill. a kinti levegőtömb között. Ha odakinn lényegesen hidegebb van, mint a lakásban, akkor a nagytömegű kinti levegő erős szívóhatása érvényesül (van huzat). Ha odakinn melegebb van, mint benn (elég egy-két foknyi különbség is), akkor szintén a kinti nagy légtömeg hatása érvényesül. Méghozzá úgy, hogy „visszatölt” a lakásba, azaz az áramlás iránya éppen fordított lehet, mint az az égés számára szükséges (nincs huzat). A frissen elkészült kályha a kéményen keresztül veszíti el a víztartalmát, gőzét, ami még vissza is hűti a rendszert, azaz növeli a begyújtás nehézségét. A füst ilyenkor ajtón, de a fugák között is előtörhet, ami nem műszaki rendellenesség, hiszen az agyag a vízveszejtés során törvényszerűen kissé megrepedezik. A kályhában gomolygó füst pedig megtalálja ezeket a réseket. Ha már van megfelelő huzat, akkor viszont nem veszi igénybe őket, hanem a kéményt választja.

A kémény kifűtésére szánt papírral tehát nem érdemes takarékoskodni, hiszen ezzel a visszafüstöléssel járó kellemetlenségeket spórolhatjuk meg. Célszerű legalább(!) 8-10 teljes újságot elégetni úgy, hogy lapokra tépjük, lazán gyürkésszük, majd az első, már égő lapra folyamatosan „rátöltjük”. Ne tévesszen meg bennünket, ha a kémény gyorsan kikapja már az első lapokat is. A felmelegítés a cél, ezért végezzük el az előírt folyamatot!

- Az első héten maximum langyos, kézmeleg állapotig melegítsük fel a kályhát. Nagyon kis tűzre 1-2 kg vékony fát rakjunk. A fűtés befejezését követően a szellőzőket tilos becsukni!
- A második hét elején már meleg tapintásig lehet felfűteni a kályhát a famennyiség fokozatos és óvatos növelésével. Az ajtót még mindig nem kell becsukni!
- A második hét legvégén, ill. a harmadik héten már forróra (üzemi hőmérsékletre) fűthető a kályha, oly módon, hogy a tűzteret egyszerre megtöltjük a szükséges famennyiséggel, és ezt kb. 12-24 óra múlva megismételjük. Az ajtót, ill. a huzatszabályozót még mindig nem csukjuk be!
- A harmadik hét végén a fentiek betartásával a kályha ki van fűtve. Teljes kapacitással üzemeltethető.

 

Cím: Győr, Kölcsey u. 14.
E-mail: kissg.gyor@gmail.com;
Mobil: +36 30 / 2 141 815

Bemutatkozás

Győrben élő kályhás vagyok, mestervizsgával rendelkezem. Munkám során a vevő igényeihez igazodó, egyedi és egyéni elvárásokat teljesítő fűtőberendezéseket (cserépkályha, kemence, téglakályha, kandalló, takaréktűzhely) készítek.

Bővebben ...