A rossz hiedelmek ellen

Sokan arra esküsznek, hogy keresztbe kell tenni két vaskosabb fadarabot, amelyekre keresztül, kasul vékony gyújtós fahasábocskákat vetünk. Ezek tetejére kissé vastagabb hasábok kerülnek (néhány darab). Ide, a két alsó, vastag fadarab közé helyezzük – előre – a gyújtóst (pl: papírt), majd meggyújtjuk. Ha már jól ég a tűz, akkor újabb hasábokat lehet ráhelyezni.

Ezzel az elterjedt gyakorlattal szemben a szakirodalom és magam is azt javaslom, hogy a fát állítva helyezzék el a tűztérben. Hátulra, s oldalra a vaskosabb darabokat, majd a majdani tűzfészek felé a vékonyabbakat. Végül az ajtó elé, középre vékony gyújtósköteget kell rakni, amely lehet pl. olyan, mint egy sátor, s alatta helyezhető el a lazán összegyűrt gyújtóspapír. De lehet ezek közé a vékony fácskák közé rakni ún. kandallógyújtós kockákat is.

A tűztérben egyszerre célszerű elhelyezni az elégetésre szánt famennyiséget, mert akkor nem kell közben nyitogatni az ajtót (minimalizálva a visszacsapó füst bejutásának esélyét).

Ha a kályha átmelegítéséhez nem elég az egyszerre elhelyezhető famennyiség, akkor igyekezzünk másodjára annyi fát betenni, hogy az már elég legyen. A szükséges mennyiség jó tempóban égjen le, majd ha már csak parázs van, a szellőzőnyílásokat, a hamuajtót be kell csukni, hogy a parazsat minél tovább őrizzük.

Cím: Győr, Kölcsey u. 14.
E-mail: kissg.gyor@gmail.com;
Mobil: +36 30 / 2 141 815

Bemutatkozás

Győrben élő kályhás vagyok, mestervizsgával rendelkezem. Munkám során a vevő igényeihez igazodó, egyedi és egyéni elvárásokat teljesítő fűtőberendezéseket (cserépkályha, kemence, téglakályha, kandalló, takaréktűzhely) készítek.

Bővebben ...