A jó tüzifa

A jó tűzifa száraz, mintegy 20 százalék nedvességtartalmú és keményfa (tölgy, gyertyán, bükk, akác, vagy kőris). A keményfák lassabban, nyugodt lánggal égnek, fűtőértékük magasabb, mint a puhafáké. Természetesen más tűzifa is megfelel a célnak, de a keményfa fűtőértéke nagyobb, nem lobban el hirtelen.

Ha nem "lábon száradt" fához jutunk, aminél a fa felélte saját nedvességtartalmát, a szárításhoz idő kell. A frissen kivágott fák nedvtartalma 60-70 százalékos is lehet. Ha ilyen fával fűtünk, égés közben a füstben nagy a keletkező gőz aránya. Az égés tökéletlen lesz, a füst nehezebb, a részecskéi lerakódnak a járatokban, az ajtó üvegére. Az így működtetett kályha sűrűbb tisztítást igényel. A fűtés hatásfoka jelentősen romlik, akár 30-40 százalékos eredményességromlást is mutathat.

Az ideális víztartalom mintegy kétévnyi szárítás után érhető el. A cserépkályhát, kandallót használók jelentős részének azonban nincs módja, helye sem arra, hogy ilyen hosszan tárolja a fát. Márpedig a fa víztartalma a legmeghatározóbb tüzeléstechnikai jellemző, sokkal jelentősebb, mint a gyantatartalom.

A kereskedőtől vásárolt tűzifa nemrég még élt. Hiába téli vágású, kiszáradni nem volt ideje. Célszerű mielőbb megvenni a következő télre szükséges fát, és ha nem konyhakészen vesszük, akkor fel is kell darabolni azt. A darabolt fa ugyanis – ha jól szellőző, széljárta, fedett helyen tároljuk – a fűtési szezon kezdetére, egy nyár alatt is, nagyjából kiszárad.

Tökéletesen megfelelnek a tároláshoz a féltetők, amelyek az esőtől védik a fát, de körben levegőztetik is azt. Falmellé rakásnál el kell hagyni legalább 5cm-t, így biztosítva a levegő szabad áramlását. Pincében csak száraz fát szabad tárolni, mert a frissen vágott fa a nedves környezetben nem szárad, csak befülled.

A fa vásárlásakor érdemesebb köbméterben gondolkodni, mert az jobban ellenőrizhető, ráadásul a súlyra vásárolt tűzifánál meg kell vennünk azt a vízmennyiséget is, amit majd ki kell szárítanunk a felhasználás előtt.

Cím: Győr, Kölcsey u. 14.
E-mail: kissg.gyor@gmail.com;
Mobil: +36 30 / 2 141 815

Bemutatkozás

Győrben élő kályhás vagyok, mestervizsgával rendelkezem. Munkám során a vevő igényeihez igazodó, egyedi és egyéni elvárásokat teljesítő fűtőberendezéseket (cserépkályha, kemence, téglakályha, kandalló, takaréktűzhely) készítek.

Bővebben ...